31.05.2021

Recreatiedomein Keiheuvel vanaf nu rookvrij

 

Balen en 17 andere Kempense gemeenten maken in het kader van 'Generatie Rookvrij' werk van een rookvrije toekomst voor onze kinderen. Vanaf 31 mei - niet toevallig de Werelddag zonder Tabak - zijn ons recreatiedomein en de 14 speelpleintjes in onze gemeente rookvrij.

 

Zien roken, doet roken

Elke week beginnen in België honderden jongeren te roken. Aan de basis hiervan ligt een simpele logica: zien roken, doet roken. Als kinderen anderen zien roken, dan wekt dit de indruk dat roken een normaal, stoer en aangenaam onderdeel van het leven is in plaats van een verslaving. En kinderen kopiëren gedrag. Ook rookgedrag, zeker als dat ‘stoer’ lijkt. Als kinderen een andere norm over roken aanleren, zullen ze minder snel geneigd zijn om later zelf een sigaret op te steken, zo blijkt uit onderzoek.

 

Keiheuvel en 14 speelpleintjes

Daarom maakten Balen en 17 andere Kempense gemeenten maar liefst 130 speelterreinen rookvrij. In Balen gaat het om 14 speelpleintjes en recreatiedomein Keiheuvel, waar op 31 mei ‘Generatie Rookvrij’ werd gelanceerd voor de hele Kempen. En daar blijft het niet bij want in een latere fase worden ook sportterreinen en de omgeving rond scholen en openbare gebouwen rookvrij gemaakt.


Opvallende borden
Je vindt een overzicht van de 14 pleintjes op het Balense Buitenspeelplan, dat je gratis kan afhalen in VC De Kruierie of downloaden op www.balen.be/buitenspeelplan. Je herkent de rookvrije plaatsen ook aan de opvallende borden van ‘Generatie Rookvrij’.

Nadruk op sensibiliseren
De beweging ‘Generatie Rookvrij’ vraagt aan rokers om niet meer te roken in het zicht van kinderen. De nadruk wordt gelegd op sensibiliseren en niet op verbieden. We rekenen dan ook op het begrip en de medewerking van de rokers. Zo krijgen kinderen het goede voorbeeld en beschermen we hen tegen tabaksverslaving. De bedoeling is dat geen enkel kind, geboren vanaf 2019, ooit nog begint met roken.