Nieuw in Keiheuvel 2010: Keimannetjeswandeling!

Misschien is uw school al vertrouwd met het aanbod dat het Recreatie- en Natuurpark Keiheuvel in Balen heeft voor schooluitstappen, zoals de boerderijklassen, bosklassen, natuureducatieve projecten, Rural Caching,
Aan dit gamma werd nog een extra troef toegevoegd: een wandeling op maat van jonge kinderen met een bijhorend prentenboek. Dit programma is op maat uitgewerkt voor kinderen van 4 t.e.m. 7 jaar.

Gedurende deze educatieve wandeling van 1,5km. worden alle zintuigen geprikkeld. Bovendien kunnen de kinderen tijdens deze mooi ingeklede wandeling zelf ontdekken hoe belangrijk het is om zorg te dragen voor de natuur.

Kinderen leven nog in een magische wereld. In elke boomstam kan een keimannetje wonen. We vertrekken vanuit het magische waardoor de natuurbeleving bij de kinderen intenser wordt. Op de acht speels vormgegeven infopunten komt de beleving extra tot zijn recht.

Ervaren gidsen begeleiden de wandeling  waarbij de nadruk ligt op interactie met de kinderen. De kinderen worden op een speelse en interactieve manier mee betrokken. De keimannetjeswandeling biedt natuureducatie op een magische wijze waarbij de kinderen ten volle kunnen exploreren en ook zelf gaan experimenteren.

De passie voor natuur wordt door de gidsen overgedragen op de kinderen waarbij ze meegesleept worden in de wereld van Keikopje. Via de keimannetjes leren de kinderen verschillende aspecten, zoals omgang met en leven in de natuur, beter kennen. Zowel het tot rust komen in de natuur als bewegen in deze gezonde omgeving worden tijdens deze niet alledaagse wandeling benadrukt.

Bovendien bieden we de mogelijkheid aan om de kleuters op voorhand al warm te maken voor het verhaal van Keikopje. Als er op voorhand in de klas met het boekje en de gedichten van Keikopje gewerkt wordt, kan deze wandeling nog meer verdiepend werken. De kinderen voelen zich op deze manier meer vertrouwd in de omgeving van de keimannetjes waardoor ze zich tijdens de exploratietocht zelf ook beter kunnen inleven in het verhaal.

Achteraf in de klas kan de exploratietocht uitgroeien tot een thema waarin op een speelse manier  erg verdiepend op verscheidene aspecten van de natuurbeleving kan worden ingegaan. Zo kan u in de klas verder aan de slag met ‘Kriebeldiertjes’, geluiden in de natuur, dagelijks leven van dieren in de natuur, knutselen met schatten van de natuur… Het boekje kan ook hier als leidraad van pas komen.

Sfeerbeelden van de Keimannetjeswandeling vind je hier.


Keimannetjeswandeling samengevat:

o    Afstand: 1,5 kilometer
o    Duur: 90 minuten
o    Doelgroep: 2e kleuterklas, 3e kleuterklas, 1e leerjaar
o    Kostprijs: €3/kind met een minimum forfait van 20 euro
o    Begeleiding: door ervaren gids

U wenst meer informatie?
o    Contactpersoon: Eva Rommens
o    Telefoon: 014 81 03 01
o    E-Mail: educatie@keiheuvel.be

Download hier het info document voor leerkrachten:
"Keimannetjeswandeling Info voor de begeleidende leerkracht"