Historiek: het ontstaan van Bengelpop

De laatste donderdag van juni, een datum die sinds 1994 met stip genoteerd staat in de schoolagenda’s van een massa kinderen. Dan gaat namelijk steeds “Pennenzakkenrock” door in het provinciaal domein Zilvermeer te Mol.

Telkens wordt tussen 9u-16u een uitgebreid muzikaal aanbod en een heel pakket toffe randanimatie oordeelkundig verspreid over het Zilvermeer domein. Dit alles gericht op kinderen vanaf het derde leerjaar lager onderwijs, komende uit gans Vlaanderen.

Dankzij haar opgebouwd kwaliteitsetiket is het evenement de voorbije jaren uitgegroeid tot hét kinderfestival bij uitstek, met wel 30.000 enthousiaste schooljongeren.

Maar er is meer…

De voorbije jaren vroegen tal van scholen om ook voor hun jongste kinderen (1ste en 2de leerjaar lager onderwijs) “een Pennenzakkenrock” te organiseren.

Zodus gingen de organisatoren van Pennenzakkenrock in de lente van 2002 op zoek naar een volwaardige partner (een nabijgelegen locatie) om deze “mini-editie” van Pennenzakkenrock vanaf 2003 te laten organiseren voor de kinderen 1ste en 2de leerjaar, dit op dezelfde dag als de hoofdorganisatie in het Zilvermeer.

Dit onder het motto : op de laatste donderdag van juni kan de ganse school naar Pennenzakkenrock : kinderen van het 1ste en 2de leerjaar naar Keiheuvel, de ouderen naar het Zilvermeer !

Deze partner werd het Recreatie- en Natuurpark Keiheuvel te Balen, van oudsher specifiek toegespitst op deze doelgroep, thuis in het organiseren van kindvriendelijke evenementen en op een boogscheut van het Zilvermeer.

De kleinere broer van Pennenzakkenrock kreeg een eigen naam : Bengelpop, een naam waarbij de vlag de lading zeker dekt.

Donderdag 26 juni 2003 was het dan zover de eerste editie van Bengelpop was een feit. Op domein Keiheuvel kwamen de 2500 kleine dreumesen samen met hun begeleiders hun eerste festival ervaring opdoen. De eerste editie was een groots succes dankzij de goede organisatie, de steun van de sponsors, de stralende zonneschijn en uiteraard de enthousiaste kinderen.

De reacties van de deelnemende scholen waren dan ook navenant:

•    “Alleen maar lof over dit kinderevenement!”
•    “Wij kijken al uit naar de volgende editie!”
•    “Wij komen terug!”
•    “Wel knap en leuk initiatief!”
•    “Leerlingen waren zeer enthousiast! Zeker voor herhaling vatbaar!”
•    “We hebben een toffe dag gehad, zeker blijven doen!!!”


Dat dit alles naar meer smaakte hoef ik U waarschijnlijk niet te vertellen.